Опубликовано - 23 грудня 2019 р.

Хто "винен" в зростанні курсу гривні

Національний банк України у своєму коментарі до результатів грудневого засідання зазначив:

«У жовтні-грудні основними джерелами надлишкової пропозиції валюти були надходження від українського експорту, зокрема завдяки рекордному врожаю зернових та олійних культур, та продаж коштів від валютних залучень державних компаній.»

Графік курсу гривні до долара США

Снимок.PNG

Джерело: Finance.ua

Такий висновок є досить дивним враховуючи, що в 2016-2018 роках в період збору урожаю і активного експорту с/г продукції гривня відносно долара США дешевшала, зокрема і в жовтні-листопаді, що відмічено на графіку вище.

Насправді таке надмірне і необґрунтоване укріплення курсу гривні - це результат діяльності Мінфіну та НБУ, які сприяли припливу спекулятивної валюти в країну через інструмент ОВДП. А активний експорт аграрної продукції лише підсилив ці тенденції, але аж ніяк не є першопричиною обвалу курсу, адже це в першу чергу б’є саме по експортерах. В поточній ситуації навіть такий рятівний транш від МВФ буде шкідливим, оскільки знову укріпить гривню.

Та все ж було б лукавством не сказати, що дійсно темпи експорту основних с/г культур є досить високими в порівнянні з минулим роком.

Динаміка експортних відвантажень с/г продукції, млн тон

Снимок1.PNG

Джерело: Державна служба статистики, Міністерство сільського господарства США.

Тобто на початок грудня обсяг експорту по пшениці і кукурудзі склав близько 77% від річного прогнозу на 2019/20 маркетинговий рік, а по кукурудзі 30,7%. І якщо динаміка по кукурудзі відповідає показникам минулого року, то по пшениці і ячменю суттєво випереджає.

Снимок2.PNG

Джерело: Державна служба статистики.

На нашу думку є ряд факторів, що стимулюють підвищені темпи експорту.

По-перше: сприятлива світова кон’юнктура для пшениці, що стимулює ріст вартості на зернову як на провідних біржових майданчиках так і на фізичному ринку.

По-друге: зміцнення національної валюти вже негативно вплинуло на експортерів, зокрема на аграріїв і металургів, про що свідчить зниження індексу промвиробництва, а також індекс ділових очікувань бізнесу, який в ІІІ кварталі поточного року мав найнижче значення з ІV кварталу 2017 року.

Screenshot_1_1839.jpg

В поточній ситуації агроекспортери розуміють неприродність курсу національної валюти, що є індикатором дисбалансів в економіці і фінансах нашої країни, тому намагаються мінімізувати ризики більш активно відвантажуючи на експорт свою продукцію на фоні рекордного урожаю зернових.

Можна спрогнозувати, що вже навесні може виникнути дефіцит в балансі внутрішнього споживання і експортних відвантажень на пшеницю і ячмінь, що буде штовхати ціни вгору на всю зернову групу.