Опубликовано - 10 лютого 2020 р.

Огляд ринку зернових на 10.02.2020 року

Після падіння товарних ринків протягом 21-31 січня, що стало наслідком розкручування істерії в медіа і паніки стосовно розповсюдження нового типу коронавірусу, перший тиждень лютого зернові ринки, переважно, завершили в зеленій зоні відіграючи зниження, що відбулось на передодні.

Паніку серед трейдерів викликали безпрецедентні обмежувальні заходи керівництва КНР в боротьбі з вірусом, що суттєво сповільнило ділову активність в економіці Піднебесної. До прикладу інвестиційний банк Goldman Sachs попередньо вже знизив прогноз зростання ВВП Китаю в першому кварталі 2020 року з 5,6% до 4%. Також спостерігається суттєве зниження обсягів торгів на біржових майданчиках в Даляні і Чженчжоу.

Пшениця

Пшениця почала зростати з 3 лютого на більшості біржових майданчиках, оскільки ринки вже врахували в ціні ситуацію з розповсюдженням коронавірусу, а тому на передній план повертаються фундаментальні фактори, зокрема стабільний попит на пшеницю з боку країн Близького Сходу і Північної Африки (займають 29,7% світового імпорту пшениці).

Снимок.PNG

Лідером зростання на минулому тижні був Париж. Ціна березневого ф’ючерса на пшеницю на майданчику EuroNext зросла на 1,89 USD/тону. Надихала на оптимізм трейдерів новина про високий темп експорту цієї культури, чому не завадили страйки працівників залізниці і портів, що тривають вже два місяці.

Пшениця на біржових майданчиках США і Аргентини залишалась стабільною після зниження в кінці січня на фоні паніки з коронавірусом. Підтримку цінам надав експорт, обсяги якого відповідали очікуванням трейдерів, а також спекулятивні покупки на фоні фіксації коротких угод.

Ціна на австралійську пшеницю почала знижуватись після бичого ралі, яке тривало з листопада минулого року на фоні масштабних лісових пожеж в цій країні. Окрім очікуваної корекції після сильного росту і зниження ринків через ситуацію в Китаї, ринки почали більш оптимістично оцінювати наслідки пожеж. Також в Австралії вже кілька тижнів тривають рясні опади, що позитивно позначиться на прогнозі валових зборів с/г культур.

Фактором, що підтримав ціни на пшеницю в Чорноморському регіоні після падіння в кінці січня, стала новина про те що Алжир попередньо позитивно оцінив якість зернової з Росії в рамках переговорів про укладення торгової угоди.

Снимок.PNG

В той же час ціни на фізичному ринку України, згідно власної статистики Zernotorg.ua залишались під впливом світової кон’юнктури, а також динаміки курсу USD, особливо сильно корелювали з курсом ціни в регіонах на базисі СРТ-склад.

Кукурудза

Протягом січня поточного року кукурудза торгувалась різнонаправлено на основних біржових майданчиках. На ринках панує обережність, трейдери вичікують сигналів, які зможуть вказати подальший напрямок руху зернових ринків і зокрема кукурудзи на фоні обвалу товарних ринків протягом останніх тижнів через зниження ділової активності в КНР, що ставить під сумнів імпорт зернових цією країною і виникнення надлишкової пропозиції на ринку. Також ринки очікують виходу щомісячного звіту USDA 11 лютого 2020 року.

Снимок.PNG

Кукурудза на майданчику BM&F в бразильському Сан-Паулу попри зниження в січні все ще є однією з найдорожчих. Утримують на високому рівні ціни виробники біоетанолу і галузь тваринництва, які суттєво наростили обсяг споживання цієї культури. Частково зростаючий попит закривається поставками кукурудзи із сусідньої Аргентини, про що ми повідомляли раніше.

Ціни на аргентинську кукурудзу на майданчику МАТВА в Росаріо залишались стабільними протягом минулого тижня. Тиснула на ціну загальна ситуація на світових ринках, фактором підтримки виступає менший на 1,5 млн тон обсяг валового збору в поточному сезоні.

Кукурудза на парижській EuroNext продовжила зниження і в лютому. Що цікаво такий тренд супроводжувався досить високими обсягами угод, що може свідчити про бажання трейдерів законтрактувати необхідні обсяги по більш вигідній ціні.

На майданчику СМЕ ціни на кукурудзу походженням із США залишаються в ціновому коридорі 147,83 – 155,01 USD/тону вже більше місяця. Трейдери очікували пожвавлення на фоні укладення торгівельної угоди між США і Китаєм, але обмежувальні заходи через спалах коронавірусу нівелювали позитивний ефект. Не додає оптимізму і низький темп експорту американської кукурудзи. Так згідно з повідомленнями USDA експорт в поточному сезоні склав лише 22,7 млн тон, що становить лише 50% від прогнозу.

Після зростання протягом вересня – січня поточного маркетингового року, кукурудза з Чорноморського регіону на біржовому майданчику СМЕ відправилась в корекцію, демонструючи досить суттєве зниження.

Снимок.PNG

Попри це, фізичний ринок, згідно власних даних Zernotorg.ua, почувався впевнено протягом першого тижня лютого. Так середня ціна в регіонах на базисі СРТ-склад знизилась на 73 грн/тону, ціна на базисі СРТ-порт знизилась на 0,40 USD/тону. Утримав внутрішній ринок від суттєвого зниження високий темп експорту, згідно попередніх оцінок в січні було експортовано 3,8 – 4,0 млн тон.