Опубликовано - 28 листопада 2019 р.

Огляд ринку зернових на 28.11.2019 року

Пшениця

На фоні затяжних дощів в США і Західній Європі, що спричинило затримку збору кукурудзи і сіву озимих культур, а також погіршення їх стану, ціни на пшеницю на біржових майданчиках в Штатах і Європі активно росли з 15 листопада, таким чином майже повністю відігравши падіння, яке тривало з 18 жовтня до середини листопада.

В середу ринки почали корекцію, оскільки трейдери фіксували свої прибутки і закривали покупки по грудневому ф’ючерсу. Враховуючи те, що в четвер в США вихідний день (День Подяки), а у Франції масові страйки фермерів, ринок і далі буде в’ялим з тенденцією до пониження. Стримуватиме ріст цін також початок збиральної кампанії в Аргентині, згідно повідомлень аргентинських ЗМІ на зернові термінали надійшов рекордний обсяг пшениці, а слабка національна валюта допоможе демпінгувати аргентинським аграріям на ринку зернових.

Снимок.PNG

На внутрішньому ринку України цінові тенденції мали свої особливості.

Снимок1.PNG

Згідно власних даних Zernotorg. ua, протягом листопада ціни на пшеницю в портах в дол. США, слідуючи тенденціям на міжнародному ринку, знижувались в першій половині місяця. Станом на 26 листопада пшениця 2 кл. і фуражна повністю відіграли падіння і вийшли в плюс, пшениця 3 кл. зупинилась на позначці близько 186 USD/тону. Внутрішні ціни на умовах СРТ-склад залишались під тиском через високий урожай всередині країни, а також через укріплення національної валюти на 3,3% протягом поточного місяця.

Кукурудза

На ринку кукурудзи трейдери були не так одностайні, тому протягом листопада котирування на провідних біржах рухались різнонаправлено.

Снимок2.PNG

Невизначеність з остаточними оцінками валового збору в США через погані погодні умови, що заважали збиранню, а також більш низькі темпи експорту в порівнянні з минулим роком підштовхували трейдерів до продажів.

На відміну від США ціна на бразильську кукурудзу на біржі BM&F в Сан-Паулу зростала протягом листопада, січневий ф’ючерс зріс на 6,7%. Не зважаючи на те, що Бразилія займає майже 10% світового виробництва кукурудзи, в поточному сезоні суттєво зріс попит в середині країни на зернову в якості корму і сировини для біопалива, тому ці фактори, а також низькі перехідні запаси можуть викликати потребу в імпорті для забезпечення внутрішнього попиту.

Європейська кукурудза, а саме січневий ф’ючерс на паризькій EuroNext і січневий ф'ючерс на чорноморську кукурудзу на чиказькій СМЕ демонстрували схожу динаміку, падіння на початку листопада і повільне відновлення в другій половині місяця. Підтримку цінам надали все ті ж несприятливі погодні умови в зерновому поясі США і Франції, що затримало хід збирання урожаю.

Внутрішній ринок кукурудзи, згідно власних даних Zernotorg. ua, поводив себе аналогічно з ринком пшениці.

Снимок3.PNG

Ціни в дол. США на базисі СРТ-порт зростали з другої половини листопада, в той час як ціни в гривнях на базисі СРТ-склад залишались в ціновому коридорі 3800-4000 грн/тону внаслідок тиску з боку національної валюти, яка укріпилась на 3,3% за листопад місяць.