Опубликовано - 22 жовтня 2020 р.

Огляд ринку олійних культур на 22.10.2020 року

Світові ринки

Незважаючи на корекційне зниження ф’ючерсів на основні види рослинних олій, яке триває з другої половини вересня, ринки соєвих бобів, соняшника і шроту продовжують зростати.

Безымянный1.png

Безымянный.png

Тимчасова розкореляція трендів на цих пов’язаних ринках пояснюється з одного боку, зростанням попиту на соєві боби і шрот олійних культур, а з іншого – зниженням попиту на рослинні олії через високі ціни.

Фундаментальні фактори:

  • Зниження очікуваного світового виробництва і кінцевих запасів соняшнику і сої при стабільно високому попиті з боку галузі тваринництва Китаю на соєві боби і шрот олійних культур;
  • Низькі темпи посіву сої в Бразилії під урожай 2020/21 МР. До середини жовтня було засіяно лише 8% планових площ, що є найнижчим, за останні 10 років, показником;
  • Сезонне зростання виробництва пальмової олії в Індонезії та Малайзії;
  • Зниження імпортного попиту, зокрема з боку Індії, на рослинні олії через високі ціни.

Ціни на олійні в Україні

Після корекції в другій половині вересня, фізичний ринок олійних культур в Україні продовжив активно зростати.

Рисунок1.png

Підтримує ціни бичача динаміка на біржових майданчиках, зниження прогнозу валового збору і відставання темпів збирання від минулорічних по соняшнику та сої. Згідно даних Мінекономіки на 19 жовтня 2020 року зібрано:

  • соняшнику 10,88 млн тонн проти 13,36 млн тонн в 2019, обмолочено 86,9% площ проти 94,3% в минулому році;
  • сої 1,95 млн тонн проти 3,39 млн тонн в 2019, обмолочено 72,1% площ проти 92,0% в минулому році.

Ціни на ріпак залишаються стабільними на фоні сезонного зниження ліквідності. Протягом липня-вересня цієї культури експортовано 1,61 млн тонн, валовий збір в поточному МР склав 2,55 млн тонн.