Опубликовано - 14 вересня 2020 р.

Що нам показали в вересневому звіті WASDE?

У вересневому звіті WASDE, Міністерство сільського господарства США переважно виправдало очікування ринків, відкоригувавши прогнози валових зборів по кукурудзі, пшениці та сої, саме тому котирування на ці культури, після короткочасного зростання волатильності під час публікації звіту, продовжили свої попередні тренди – кукурудза і соя ріст, пшениця зниження.

Безымянный1.png

Ми вже звертали увагу в попередньому огляді на те, що трейдери відторговували протягом останнього місяця вересневий звіт WASDE, тобто ринками рухали очікування того, що USDA відкоригує свої серпневі прогнози, які були дуже далекими від реального стану справ в «полях». Тому ринки в минулу п’ятницю відреагували на звіт спокійно – зміни трендів по основних культурах не відбулось, оскільки в цінах вже враховані фактори підтримки і тиску. Хоча не обійшлося і без ложки дьогтю – аналітики Мінсільгоспу США вперто ігнорують ситуацію з зерновими в Чорноморському регіоні: для України прогноз валового збору по кукурудзі знизили лише до 38,5 млн тонн, хоча всі гравці місцевого ринку сходяться на прогнозі 32-33 млн тонн; в той же час прогноз валового збору пшениці для Росії залишили на рівні 78 млн тонн, при тому, що фактичний показник складе 82-83 млн тонн.

Ключові тенденції вересневого звіту:

  • збереження прогнозу рекордних валових зборів по кукурудзі (1162,4 млн т.), пшениці (770,5 млн т.) і сої (369,7 млн т.);
  • кінцеві запаси пшениці в світі в 2020/21 МР зростуть до рекордних 319,4 млн тонн за рахунок росту виробництва і досить слабкого збільшення споживання;
  • зниження кінцевих залишків по кукурудзі до 306,8 млн тонн і по сої до 93,6 млн тонн, що є найнижчим показником для обох культур за останні п’ять років.

Але варто відмітити, що попри ведмежі прогнози USDA по пшениці, ціни на цю культуру будуть знаходити підтримку за рахунок посухи в Аргентині, ЄС і Чорноморському регіоні, що спричиняє затримку сівби озимих і погіршує види на урожай в 2021 році.

Попри досить бичий звіт для кукурудзи та сої, зокрема суттєве нарощування споживання в 2020/21 МР, що і є причиною зниження кінцевих залишків, виникають сумніви в реалізації цього прогнозу, оскільки значна частина валового збору цих культур йде на відгодівлю тварин і виробництво біопалива (етанол, біодизель), а ці сегменти економіки дуже чутливі до кризових явищ. Зараз більшість інвестиційних та аналітичних агенцій сходяться на думці, що V-подібного відновлення світової економіки не відбудеться, вихід з коронакризи буде мати U-подібний або W-подібний характер і займе кілька років. Тому суттєвого зростання, а тим більше до рекордних історичних значень, споживання кукурудзи та соєвих бобів навряд чи варто очікувати в поточному сезоні.