Опубликовано - 2 декабря 2019 г.

Огляд ринку олійних культур на 02.12.2019 року

В листопаді український ринок олійних досить чітко корелював з тенденціями на міжнародних ринках про що свідчить власна статистика сервісу Zernotorg.ua.

Снимок.PNG

Снимок2.PNG

Не зважаючи на значну волатильність протягом місяця, ріпак демонструє зростання + 500 грн/тона в порівнянні з початком листопада, ціни в дол. США, на базисі СРТ-порт були більш «спокійними» і стабільно зростали, досягши на кінець місяця позначки близько 345 USD/тону. Підтримка для цін прийшла з боку ЄС (№1 у світі за обсягами переробки ріпаку), де спостерігається неврожай цієї культури в поточному сезоні. Підштовхує вгору внутрішні ціни і зростання переробки всередині країни (+42% до показників минулого МР).

Соняшник помірно зростав з 11 листопада після зниження на 3,5% в першій половині місяця. Підтримку цінам надало зростання обсягів переробки насіння соняшнику в Україні, згідно даних Держстату за 4 місяці нового 2019/20 МР зростання склало 22,9% до відповідного періоду минулого року. Також підтримка прийшла з боку ринку пальмової олії, а саме Індії. В наслідок суттєвого зростання вартості ф’ючерсів на пальмову олію, а також затяжних переговорів між урядами Індії і Малайзії про рівень мит на пальмову олію, а також бажання добитись зниження мит з боку уряду Індонезії, трейдери заговорили про можливість суттєвого зростання закупівель соняшникової олії з чорноморського регіону, зокрема з України. Нагадаємо, що на Індію припадає близько 16% світового імпорту соняшникової олії, більше 90% цього обсягу забезпечує Україна.

Попри значний недобір урожаю сої в США і ряді країн Латинської Америки, який не зможе компенсувати рекордний урожай в Бразилії, ціни на сою продовжує «лихоманити» на фоні торгової війни між США і Китаєм, а також зниженням поголів’я свиней в Китаї після спалаху АЧС, (на КНР припадає 63% світового імпорту сої). Внутрішні ціни в Україні на умовах СРТ-склад стабільно знижувались протягом листопада слідуючи тенденціям на світовому ринку не зважаючи навіть на зростання внутрішньої переробки на 103,8% до відповідного періоду минулого року. Ціни в портах на умовах СРТ-порт в дол. США попри високу волатильність, знаходились у флеті протягом місяця. Тиснула на ціни в портах негативна динаміка на світовому ринку, а підтримку надавав високий темп експорту, що за 10 місяців 2019 року на 18,7% вище обсягів за увесь 2018 рік.