Опубликовано - 20 ноября 2019 г.

Огляд ринку зернових на 20.11.2019 року

Пшениця

Протягом останніх двох сесій, ціни на пшеницю демонструють ріст на провідних біржових майданчиках. Драйверами росту виступають спекулянти, що закривають короткі позиції (продажі) і розігрівають ринок. Новинами, що підтримали зростання були:

- Погіршення стану озимих посівів в США;

- Очікування тендерних закупівель урядом Алжиру, який є одним з найбільших імпортерів французької

пшениці;

- Погіршення прогнозу валового збору зернових у південній півкулі, зокрема в Аргентині і Австралії.

Без имени.png

Зростання останніх днів дозволило котируванням грудневого ф’ючерсу на американських і європейських біржах вийти в зелену зону по відношенню до початку місяця, попри це низхідний тренд, що почався ще в середині жовтня ще не переломлено.

В той же час, ціни на пшеницю з чорноморського регіону залишались стабільними протягом листопада і навіть помірно зростали. Це пояснюється підвищеним попитом з боку імпортерів, зокрема Єгипту (найбільший світовий імпортер), який в новому МР вже закупив 3,82 млн тон пшениці в України, Росії і Румунії.

Внутрішні ціни на пшеницю згідно власних даних Zernotorg.ua виглядають наступним чином:

Без имени1.png

Не зважаючи на стабільність котирувань на біржових майданчиках і попри високі темпи експорту, внутрішні ціни на зернові і зокрема на пшеницю, протягом двох декад листопада знижувались. Тиск здійснює рекордний урожай всередині України та прогноз світового виробництва в 2019/20 МР, який також буде рекордним.

Кукурудза

Затримка збирання урожаю кукурудзи через погодні умови і низькі темпи експорту провокують зниження котирувань на біржах США. Внаслідок цього активізувались поставки зернової з України і Бразилії, що підтримує ціни на товар з цих регіонів.

Без имени2.png

Протягом листопада ціни на бразильській товарній біржі на грудневий ф’ючерс зросли на 6,1%. Кукурудза чорноморського регіону, після зниження на початку листопада теж відновила ріст. Кукурудза американського походження на біржі СМЕ продовжує знижуватись із 14 жовтня. Ціни на EuroNext протягом листопада залишались стабільними і незначно зросли.

Згідно даних Zernotorg.ua в Україні ціни на кукурудзу на умовах СРТ-склад, протягом листопада залишаються в ціновому каналі 3800 – 4000 грн/тону з ПДВ. Зростанню заважає активна збиральна кампанія. Ціни в портах на умовах СРТ-порт, після зниження на початку поточного місяця, відновили зростання з 11 листопада.

Без имени3.png

Враховуючи високі темпи експорту і закінчення збиральної кампанії по кукурудзі, можна спрогнозувати початок сезонного зростання цін на зернову групу в умовах зниження пропозиції.