Опубликовано - 13 декабря 2019 г.

Огляд ринку зернових на 13.12.2019 року

Пшениця

З початку грудня пшениця торгується різнонаправлено на провідних біржових майданчиках.

Після бичого ралі протягом другої половини листопада, Париж і Чикаго помірно знижувались з другого грудня. Причиною тому стали щомісячні звіти ФАО і USDA, які підвищили прогноз світового виробництва зернових в 2019/20 МР, зокрема пшениці і кукурудзи, а також слабкі дані по експорту американської пшениці і програш французів на тендерах в Єгипті і Алжирі. Частково надали підтримку цінам новини про скорочення площ посівів озимини у Франції і відставання в сівбі озимих в США через складні погодні умови, а також недобір урожаю в Австралії більше ніж на 2 млн тон внаслідок посухи, що викликало сильний ріст ціни на ф’ючерс австралійської пшениці, який подорожчав протягом грудня на 3,1%.

Снимок.PNG

На аргентинській біржі МАТВА ціни на пшеницю залишаються в ціновому каналі 177,80-172,00 з жовтня поточного року. Тиснули на ціну повідомлення про погану якість нового урожаю. Підтримували ціну рекордні експортні відвантаження, а також девальвація національної валюти, що робить аргентинську пшеницю дуже конкурентною.

Ціна пшениці з Чорноморського регіону на біржі СМЕ незначно знизилась (на 0,50 USD/тона) протягом грудня. В той же час ціни на фізичному ринку зокрема в Україні, згідно власної статистики Zernotorg.ua продовжують зростати. На даний момент драйвером росту в Чорноморському регіоні виступає російська пшениця, яка активно зростає на фоні успішних тендерів в Єгипті та Алжирі де росіянам вдалось потіснити французів.

Снимок2.PNG

Джерело: Zernotorg.ua

Ріст цін на внутрішньому ринку відбувався синхронно і в портах і в регіонах. Ціни додали за рахунок загальної тенденції росту в регіоні, а також активного експорту. Чому не завадила міцна гривня, яка продовжила своє укріплення.

Кукурудза

Основним фундаментальним фактором для світового ринку кукурудзи в першій декаді грудня став щомісячний звіт USDA, який м’яко кажучи здивував учасників ринку. Попри очікування аналітиків, Мінсільгосп США не зменшив прогноз валового збору і експорту кукурудзи в США, а також збільшив виробництво зернової в Китаї, що за прогнозами організації збільшить кінцеві запаси на 4,6 млн тон.

Снимок3.PNG

Такий новинний фон заведмедив ринок, який ріс з 13 листопада. Майданчики в Парижі і Чикаго повільно знижувались з початку грудня.

В той же час ціна кукурудзи на бразильській біржі BM&F зростає вже четвертий місяць поспіль. Підтримує ціни зростання внутрішнього попиту на зернову як корм для тварин, а також в якості сировини для виробництва біопалива. Додатковим фактором, що стимулює ріст цін стала новина про можливе скорочення посівних площ кукурудзи під другий урожай в поточному МР.

Кукурудза з Чорноморського регіону просіла в ціні на біржі СМЕ в Чикаго. Січневий ф’ючерс протягом десяти днів знизився на 1,1%.

Внутрішній фізичний ринок України поводив себе інакше.

Снимок4.PNG

Джерело: Zernotorg.ua

Якщо ціна в регіонах, на базисі СРТ-склад, протягом грудня залишалась стабільною і в межах цінового каналу 3760-3820 грн/тону, то в портах зросла на 10 USD/тона. Учасники ринку говорять про відсутність факторів для такого росту, адже ціна на базисі FOB залишається стабільною і є однією з найвищих в регіоні. Тобто можна говорити про явний дисбаланс на ринку. Враховуючи, що імпортери зараз законтрактовані необхідними обсягами на 2-3 місяці, а також значний обсяг валового збору – ціни на кукурудзу будуть під тиском в найближчі місяці. З іншого боку підтримку надає високий темп експорту, який суттєво перевищує показники минулого року.