Опубликовано - 18 березня 2020 р.

Огляд ринку олійних культур на 18.03.2020 року

Світові ринки

Після обвального падіння індексів ділової активності і споживчих настроїв спочатку в Китаї, а тепер вже і в Європі та США, а також цунамі розпродажів усіх ліквідних активів на фінансових ринках, яке спостерігалось 18-20 лютого і 12 березня, можна говорити, що світова економічна і фінансова криза увійшла в активну фазу. Великі рейтингові і інвестиційні компанії, а також незалежні аналітики прогнозують відновлення економічного зростання в ІІІ-IV кварталі поточного року, яке матиме V-подібний характер, як це відбувалось після кризи в 2008-2009 роках.

Снимок.PNG

Динаміка зростання світового ВВП. Джерело: Світовий банк.

В той же час занепокоєння викликає ряд факторів, а саме:

  • Розпродаж золота, яке відбувалось під час обвалу фінансових ринків 18-20 лютого і 12 березня. Це свідчить про тотальне спрацювання «маржинколів», коли збиткові позиції трейдерів примусово закривались і для забезпечення покриття доводилось продавати дорогоцінні метали, зокрема золото, а також про песимізм серед учасників ринків, які продають навіть такий стабільний актив, як золото і виходять в доларовий кеш. Такі явища відбувались і в 2008 році під час кризи, але не такими швидкими темпами. Для порівняння – в 2008-му, протягом восьми місяців, золото знизилось на 350,82 дол. за тройську унцію, а за сім днів, з 9-16 березня 2020 року падіння склало 252,33 дол., тобто 2/3 від падіння під час попередньої кризи.
  • Економічний спад відбувається каскадно, тобто зараз Азія і Китай зокрема, починає відновлюватись після падіння, в той час як Європа тільки увійшла в кризу. Тому падіння ринків може значно розтягтися в часі на фоні розповсюдження коронавірусу, паралельно обвалюючи не тільки сектори логістики, енергетики і сфери послуг, а й суміжні галузі економіки.

Снимок1.PNG

Заходи карантину, що розгортаються в країнах де зафіксовано спалахи коронавірусу, які спрямовані на обмеження ділової і соціальної активності серед населення і компаній спричинили падіння світового споживання нафти на 4 млн барелів/добу. На це наклались нафтові війни між експортерами вуглеводнів, що й спричинило обвал котирувань на основні сорти нафти, зокрема BRENT упав на 39,8% протягом березня. Враховуючи тісну кореляцію олійних культур з цінами на нафту, вони теж продемонстрували суттєве зниження, практично «з'ївши» увесь ріст, що спостерігався протягом 2019 року за рахунок сильного бичого тренду по нафті і пальмовій олії, що штовхало вгору ціни на всю групу олійних культур і продуктів їх переробки.

Снимок2.PNG

Менше, в порівнянні з іншими ринками, падіння цін на сою в Аргентині можна пояснити тим, що національна валюта й так сильно девальвувала протягом 2019 року, що робить цінову пропозицію аргентинської сої найнижчою на світовому ринку.

Ми вже говорили раніше, що в умовах паніки ринки ігнорують будь – які позитивні фундаментальні фактори, що зараз можна спостерігати. Всі новини, які потенційно можуть підтримати ціни на олійні ігноруються, викликаючи короткочасну корекцію, після чого падіння продовжується по тренду. Тому зупинятись на фундаментальному аналізі зараз не має сенсу.

Ціни на олійні в Україні

Снимок3.PNG

Внутрішні ціни на основні олійні культури протягом березня знаходяться у флеті, що йде в розріз зі світовими тенденціями. Але все логічно, девальвація гривні, високі темпи експорту і переробки олійних культур в Україні протягом осені 2019 року і нижчий, в порівнянні з минулим МР, валовий збір сої, захищають вітчизняний ринок від обвалу.