Опубликовано - 15 червня 2020 р.

Огляд ринку зернових культур на 15.06.2020 року

Фінансові ринки

Незважаючи на негативні дані макро статистики в найбільших економіках світу, фінансові ринки продовжують своє биче ралі. Драйверами надлишкового оптимізму, як і раніше, виступають рекордні вливання ліквідності по програмах QE. Наприклад протягом другої половини травня баланс ФРС зріс на 128 млрд USD.

Безымянный.png

Якщо поглянути на структуру резервів, то помітно, що суттєвий ріст відбувся по статтях Deposits of Depository Institutions (Резервний фонд, в даний час використовується для фінансування програм подолання наслідків локдауну) і Treasury Balance (боргові зобов'язання Казначейства США, що використовуються для покриття дефіциту федерального бюджету).

На фоні таких колосальних заходів стимулювання економіки і домогосподарств, ринки повністю втратили кореляцію з динамікою макро показників. Біржові індекси Dow Jones Industrial і S&P 500 вже майже повністю відіграли падіння, яке відбулось в лютому – березні, а індекс Nasdaq Composite (акції високотехнологічних компаній) взагалі обновив історичний пік і піднявся вище позначки 10К пунктів.

Снимок.PNG

В той же час виступ глави ФРС США 10 червня остудив запал биків і відправив фінансові ринки в корекцію, якщо коротко, то суть виступу наступна – «падіння ВВП очікується на рівні 6,5% в 2020 році, а відновлення буде важким і довготривалим».

Але бичий настрій на ринках нікуди не зник чому посприяв і несподівано сильний звіт по ринку праці в США – рівень безробіття в травні становив 13,3% проти прогонзу 19,7%.

Пшениця

Протягом першої половини червня котирування на пшеницю знаходяться в нисхідному тренді на провідних біржових майданчиках на фоні старту збиральної кампанії в Північній півкулі.

Снимок11.PNG

Випадають із загальної тенденції лише Росаріо і Париж. Котирування на майданчику МАТВА зростають в рамках корекції, після падіння протягом чотирьох місяців, ціни на EuroNext тримаються в зеленій зоні лише за рахунок укріплення курсу євро до долара США.

Фактори підтримки для цін на пшеницю:

  • Відсутні достовірні оцінки впливу весняної посухи і приморозків в Чорноморському регіоні, Європі і зерновому поясі США;
  • Активне проведення тендерів протягом червня країнами Близького Сходу, зокрема Єгиптом.

Фактори тиску на ціни на пшеницю:

  • Старт збиральної кампанії у Північній півкулі;
  • Ведмежий звіт USDA в червні;
  • Високі перехідні залишки пшениці на кінець поточного маркетингового року і гарні види на урожай 2020/21 МР.

Снимок2.PNG

Згідно власної статистики Zernotorg.ua ціни на пшеницю 2 і 3 класу на базисі СРТ-порт і СРТ-склад знаходяться у флеті, фураж – активно знижується.

Кукурудза

Зростання цін на сиру нафту і біоетанол, зниження прогнозного обсягу виробництва в Бразилії та активний експорт з Латинської Америки – фактори, що стимулюють зростання цін на кукурудзу.

Снимок1.PNG

Динаміка цін на провідних біржових майданчиках залишається позитивною в червні. Виключенням став лише Париж, де на фоні розширення посівних площ кукурудзи в ЄС під урожай 2020/21МР котирування знижуються п’ятий день поспіль.

Снимок23.PNG

Фактори підтримки для цін на кукурудзу:

  • Зростання цін на нафту і етанол;
  • Зростання імпортного попиту з боку Китаю в першу чергу на кукурудзу з США в рамках першого етапу великої торгівельної угоди;
  • Зниження прогнозу валового збору в Бразилії.

Фактори тиску на ціни на кукурудзу:

  • Великі перехідні запаси і ведмежий звіт USDA;
  • Високий валовий збір зернової в країнах Латинської Америки;
  • Розширення посівних площ під кукурудзою в США, а також в Україні і Євросоюзі внаслідок необхідності пересіву площ, що були зайняті під озимою пшеницею;
  • Тиск на фуражні с/г культури, які дуже чутливі до кризових станів в світовій економіці;
  • Зниження попиту з боку галузі тваринництва і промислової переробки.

Кукурудза на внутрішньому ринку знаходиться у флеті після активного росту протягом травня.

Снимок33.PNG

Схожу динаміку демонструють і форвардні ціни на поставку кукурудзи в жовтні і листопаді, залишаючись протягом червня в ціновому каналі 141-145 USD/т.

Снимок4.PNG